ENERGI FÖRVALTNING
Grönt ljus för vår planet!
Använd din energi för att skydda miljön
Elektricitet följer med oss överallt. Den hjälper oss att hantera vardagen på ett effektivt och framför allt bekvämt sätt. Timmar av ofta tråkigt arbete kan nu utföras med hjälp av en knapptryckning, en strömbrytare eller en spak. Är du hungrig? Sätt på spisen och laga något. Är det mörkt? Slå på strömbrytaren. Är du uttråkad? Slå på TV:n. På fritiden, i hemmet, i trafiken, på jobbet eller för sociala kontakter - vi använder el i nästan alla delar av våra liv.
Men det blir allt tydligare att den el vi använder gör stor skada på vår planet. Ja, inte själva elektriciteten, utan de energikällor som förser oss med den. Förnybara energikällor är tänkta att ersätta fossila energileverantörer. Men vad är skillnaden mellan de två? Var kommer elen ifrån? Och framför allt: är förnybar energi verkligen lösningen?
Detta och mycket mer information hittar du i detta blogginlägg.
Var kommer vår el ifrån?
För att elen ska nå våra hem måste den först produceras. Det finns olika sätt att göra detta på, som har olika effekter på miljön. På vissa ställen kan vi som slutkonsumenter bestämma om vi vill köpa ekologiskt producerad el eller om vi föredrar att använda el från fossila bränslen. Det är dock viktigt att klargöra att den el som når slutkonsumenten flödar genom ett och samma elnät, oavsett om den är producerad från förnybara källor eller fossila bränslen. Ju mer energi som genereras från gröna källor, desto lägre blir den totala miljöpåverkan. Hållbar energiproduktion är det billigaste och renaste sättet att generera el i EU, och av den anledningen bör fossila bränslen ersättas med förnybar energi (Umwelt Bundesamt, 2013). Därför är det också vettigt att använda gröna elleverantörer för att skydda klimatet och miljön.
Förnybar energi vs. fossila bränslen - Vem är vem av energikällor:
Energikällor är förnybara om de är praktiskt taget outtömliga eller om de ständigt producerar sig själva naturligt. Solen och vinden, till exempel, ger outtröttligt energi som vi människor kan omvandla till elektricitet. Men även vattenkraftverk och geotermisk energi är ett sätt att generera elektricitet. Fossila energikällor som olja, kol och gas finns däremot bara i begränsade mängder och kan inte framställas på konstgjord väg. Förutom att våra reserver av dessa fossila bränslen nästan är uttömda, skadar deras utvinning och användning också massivt vår miljö och klimatet.
För att generera elektricitet måste dessa material förbrännas, vilket producerar stora mängder växthusgaser som släpps ut i atmosfären. Av denna anledning är en övergång till mindre eller till och med icke-klimatskadliga energikällor oundviklig (Dlapa, 2022). Denna övergång från fossila till klimatneutrala energikällor kallas energiomställning och syftar till att skapa oberoende av konventionella bränslen, el och värme (Erneuerbare Energien, 2023).
Vilka typer av förnybar energi finns det?
För närvarande är vind- och solenergi de energikällor som det läggs störst fokus på. För att generera elektricitet från vind behövs många stora vindturbiner. Dessa samlar in energi från vinden för att vrida en rotor inuti. Denna rotationsenergi kan sedan omvandlas till elektricitet av en generator. Vindenergi är för närvarande den ledande energikällan som bidrar till energiomställningen.
Ett annat starkt förespråkat alternativ för elproduktion är solenergi. Solcellssystem omvandlar solstrålning till energi och matar in den i vårt elnät. De nyare solcellsinstallationerna är bland de billigaste teknikerna för att generera förnybar energi. Dessutom används solfångare för att värma vatten eller för att driva industriella processer.
Biomassa kan också användas för att generera el och värme. Den kan användas i fast, flytande och gasformig form och används även som bränsle. (Erneuerbare Energien, 2023).
De stora utmaningarna med energiomställningen och varför vi ändå behöver den -
Fördelar och nackdelar med förnybar energi
En effektiv och försiktig energianvändning ska trygga försörjningen för kommande generationer och bryta beroendet av importerade fossila och klimatskadliga energikällor (Die österreichische Wärmestrategie, n.d.). Användningen av förnybara energikällor erbjuder dock även många andra fördelar (Dlapa 2022):
Energiomställningen kan skydda och stödja klimatet, eftersom cirka 70 procent av de globala utsläppen orsakas av användningen av fossila energikällor.
Förnybara energikällor är just det: FÖRNYBARA.
Dessa resurser är outtömliga och kan därför användas och omvandlas till el i all oändlighet. Efterfrågan på energi växer för varje dag som går och fossila bränslekällor är nästan uttömda.
Alla länder har inte tillgång till fossila bränslen och är därför beroende av externa leverantörer. Beroendet av externa resurser kan leda till känsliga politiska situationer och maktobalanser, som kan undanröjas genom en övergång till förnybara energikällor.
Eftersom energin produceras och säljs i det egna landet måste de därmed sammanhängande intäkterna också beskattas i enlighet med detta och ger därmed också ett enormt mervärde för det egna landet.
Omställningen till förnybara energikällor kommer också att skapa allt fler nya arbetstillfällen. Experter räknar för närvarande med cirka 100.000 nya så kallade gröna jobb (se grönt entreprenörskap) fram till 2030.
Att generera el från förnybara källor skulle också säkerställa mer fred runt om i världen. Bristen på fossila bränslen innebär att dessa också är hårt omtvistade och därmed också utgör grunden för många politiska tvister (Dlapa, 2022)
Men varför är energiomställningen ännu inte avslutad, när förnybara energikällor har så många fördelar?
Även dessa outtömliga energiresurser har några nackdelar:
- Genomförandet av energiomställningen är givetvis förenat med olika kostnader. Dessutom, i början av introduktionen av förnybar energi, främjades och subventionerades fossila energikällor fortfarande kraftigt. Detta är dock inte längre fallet idag; exempelvis är småskaliga system för egen elförbrukning subventionerade av staten och är därför nu ännu mer ekonomiskt fördelaktiga.
- Även om förnybar energi i sig är mycket mer miljövänlig än energi från fossila bränslen, är byggandet av anläggningar för att generera denna energi ofta förknippat med massiva ingrepp i naturen. Fiskars och vattenväxters livsmiljöer hotas av vattenkraftverk och kan angripa eller till och med förstöra ekosystem. Solpaneler och elproduktion med hjälp av vindkraftverk erbjuder dock fortfarande vissa möjligheter till expansion.
- En annan kritikpunkt är den begränsade tillgången på förnybara energikällor. Om till exempel vädret inte spelar med kan det uppstå elbrist eftersom den energi som genereras är svår att lagra eller turbiner stängs av för att skydda dem mot stormar. Det finns dock redan några tekniska innovationer som erbjuder genomförbara och framför allt prisvärda lösningar för framtiden. Pumpkraftverk kan till exempel inte bara generera energi med hjälp av vattenkraft, utan även lagra den. I slutändan kan försörjningstryggheten garanteras på lång sikt genom förnybara energikällor (Dlapa, 2022).
Vad kan jag göra för att förändra?
Alla EU:s medlemsländer uppmanas att bidra till energiomställningen och alla företag delar ansvaret. Men varje enskild individ kan också påverka genom sina handlingar. Det finns många sätt att minimera sin egen energiförbrukning. Här är några tips på hur DU kan hjälpa till:
1) Sänk uppvärmningstemperaturen och vädra endast sporadiskt.
2) Använd dina hushållsapparater effektivt. Sätt t.ex. bara på diskmaskinen när den är full eller låt håret lufttorka istället för att föna det. Att laga mat med lock sparar också el, eftersom det tar mycket kortare tid att nå rätt temperatur (Energiespartipps im Alltag-Energie sparen, Klima schützen, Kosten senken, 2022).
3) Samåk eller använd kollektivtrafiken. Det är inte bara bra för miljön, utan även för din plånbok.
4) Släck lamporna så fort du lämnar ett rum (REPoerEU-Erschwingliche, sichere und nachhaltige Energie für Europa., n.d.).
5) Använd vattenbesparande duschmunstycken och kranar. Att tvätta händerna med kallt vatten och tvål i stället för varmt vatten bidrar också till att spara el (Energiespartipps im Alltag-Energie sparen, Klima schützen, Kosten senken, 2022).
Utveckla gröna färdigheter och kunskaper
Även om du redan har lärt dig en hel del om energihantering och förnybar energi i det här blogginlägget, finns det fortfarande mycket mer information om ämnet. För att du ska kunna bli en expert på energihantering ger vi dig här några tips på hur du kan utöka dina gröna färdigheter och kunskaper:
- Försök att skapa en överblick över din egen energiförbrukning och därmed få en medvetenhet om din egen energihantering. (Energispartips i vardagen - spara energi, skydda klimatet, minska kostnaderna, 2022).
- Ta reda på vilken typ av el du använder och ta reda på om det är det mest miljövänliga alternativet. Ring helt enkelt din energileverantör eller skicka ett e-postmeddelande och be om information.
- Fråga din arbetsplats vilket energihanteringssystem de använder och varför.
- Se till att du har rätt inställning. Fråga dig själv: "Vad vet jag om energihantering" och försök att fylla i dina luckor. Ställ även denna fråga till dina kollegor, ditt samhälle eller dina klasskamrater. Fundera på ämnet och dra uppmärksamhet till det. På så sätt kan du utbyta idéer med dina kollegor och lära dig många nya tips och tricks om hur du, och framför allt vi, kan åstadkomma förändring tillsammans.
Testa detta quiz för att se hur mycket du vet om Energi Förvaltning!
Bibliografi:
- Die österreichische Wärmestrategie. (n.d.). Bundesministerium für Klimaschutz, Umwelt, Energie, Mobilitä, Innovation und Technologie https://www.bmk.gv.at/themen/klima_umwelt/energiewende/waermestrategie/strategie.html [11.09.2023].
- Dlapa, C. (2022, 29. April). Erneuerbare Energien: Vorteile & Nachteile im Überblick. Green Journal. https://greenjournal.greenpeace.at/klima/energiewende/erneuerbare-energien-vorteile-und-nachteile-im-ueberblick#was-sind-erneuerbare-energien [08.09.2023]
- Energiespartipps im Alltag-Energie sparen, Klima schützen, Kosten senken. (2022, 10. Oktober). Bundesregierung.de. https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/energiespartipps-im-alltag-2041874#:~:text=Wer%20mit%20Deckel%20kocht%2C%20reduziert,das%20circa%20acht%20Prozent%20Strom [15.09.2023]
- Erneuerbare Energien. (2023). Bundesministerium für Wirtschaft und Klimaschutz. https://www.bmwk.de/Redaktion/DE/Dossier/erneuerbare-energien.html [09.09.2022]
- Kommt Ökostrom auch wirklich aus der Steckdose, wenn ich Ökostrom bestelle? (2013, 03. August). Umwelt Bundesamt. https://www.umweltbundesamt.de/service/uba-fragen/kommt-oekostrom-auch-wirklich-aus-der-steckdose
- REPoerEU-Erschwingliche, sichere und nachhaltige Energie für Europa. (n.d.). Europäische Kommission https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/repowereu-affordable-secure-and-sustainable-energy-europe_de [11.09.2023].
- Wie funktioniert ein Windrad? (n.d.) Kleine-Windkraft.at. https://www.kleinewindkraft.at/?xmlval_ID_KEY%5B0%5D=1276
Om du vill veta mer om memet som används i infokortet, klicka här.