FAST FASHION Vs. ΑΡΓΗ ΜΟΔΑ

Εύρεση της ισορροπίας μεταξύ τάσης και βιωσιμότητας!

Η βιομηχανία της μόδας έχει υποστεί έναν σημαντικό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής των προτιμήσεων των καταναλωτών και της αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της παραγωγής ρούχων. Αυτές οι μεταβαλλόμενες δυναμικές οδήγησαν σε δύο αντικρουόμενες προσεγγίσεις: Γρήγορη Μόδα και, από την άλλη, Αργή Μόδα. Αυτά τα δύο μοντέλα αντιπροσωπεύουν δύο θεμελιωδώς διαφορετικές φιλοσοφίες, η καθεμία με διαφορετικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία, τους καταναλωτές και τον πλανήτη. Σε αυτή την ανάρτηση, επιχειρούμε να αναλύσουμε αυτά τα δύο μοντέλα, παρουσιάζοντας τα κύρια χαρακτηριστικά τους, εστιάζοντας κυρίως στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και παρέχοντας πράσινες λύσεις, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω συζήτηση και προβληματισμό.

 

Κατανόηση του Fast Fashion Model

 

Το Fast Fashion είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που προσφέρει στους καταναλωτές συχνή καινοτομία σε προϊόντα με χαμηλές τιμές, βασισμένα στις τάσεις. Το μοντέλο βασίζεται στην τρέχουσα κατανάλωση και στην παρορμητική αγορά, δημιουργώντας μια "αίσθηση του επείγοντος κατά την αγορά" (Bailey 2022).

Η Fast Fashion Industry γνώρισε τεράστια ανάπτυξη στα τέλη του 20ου αιώνα, σε μια εποχή που η κατασκευή ρούχων έγινε λιγότερο ακριβή, κυρίως λόγω των πιο αποτελεσματικών αλυσίδων εφοδιασμού και της αυξανόμενης εξάρτησης από χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό από τις βιομηχανίες ένδυσης του Νότου, της Νοτιοανατολικής και την Ανατολική Ασία.

 

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της επιτυχίας του μοντέλου της Fast Fashion (Niinimaki et al. 2020):

  • Η παραγωγή ρούχων των εμπορικών σημάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με την εποχή πριν από το 2000.
  • Η ετήσια αύξηση της ζήτησης παραγωγής ενδυμάτων εκτιμάται σε 2%.
  • Η παγκόσμια κατά κεφαλήν παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αυξήθηκε από 5,9 κιλά σε 13 κιλά ετησίως την περίοδο 1975-2018.
  • Η παγκόσμια κατανάλωση έχει αυξηθεί σε 62 εκατομμύρια τόνους ένδυσης ετησίως και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 102 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.
  • Η αυξανόμενη κατανάλωση προϊόντων μόδας οδήγησε σε χαμηλότερες τιμές στα ρούχα. Η μέση ανά άτομο δαπάνη για είδη ένδυσης και υπόδησης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε από 30% τη δεκαετία του 1950 σε 12% το 2009 και 5% το 2020 (!).
  • Ένα άτομο στην Ιταλία υπολογίζεται ότι αγοράζει 14,5 κιλά καινούργια ρούχα ετησίως. Ομοίως, η αντίστοιχη ποσότητα στη Γερμανία είναι 16,7 κιλά, 26,7 κιλά στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ 13 κιλά και 16 κιλά σε όλη τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία.

The Fast Fashion Chain

Η αλυσίδα εφοδιασμού μόδας εκτείνεται σε διάφορους κλάδους, από τη γεωργία μέχρι τη μεταποίηση, την εφοδιαστική και το λιανικό εμπόριο (Bailey et al. 2022):

 

Γεωργία (φυσικές ίνες):Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο στάδιο της αλυσίδας είναι «η λήψη των φυσικών ινών μέσω βαμβακιού και ξύλου». Μεταξύ άλλων, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Πακιστάν είναι οι κύριες πηγές τέτοιων φυσικών ινών.

Κατασκευαστής νημάτων:Το δεύτερο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού μόδας είναι η κατασκευή νημάτων. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα κατασκευάζονται από νήματα μέσω του πλεξίματος ή της ύφανσης και απαιτούν πολύ νερό και ενέργεια μέσω υγρών διεργασιών όπως η λεύκανση, η βαφή και το φινίρισμα.

Κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων:Το τρίτο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού μόδας είναι η κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων, η οποία προκαλεί υπερβολική σπατάλη. Οι κατασκευαστές ενδυμάτων παίρνουν τα τελικά υφάσματα για συναρμολόγηση. Οι κατασκευαστές ενδυμάτων βρίσκονται κυρίως στον Παγκόσμιο Νότο, ενώ οι διαδικασίες σχεδιασμού πραγματοποιούνται στον Παγκόσμιο Βορρά. Η γεωγραφική απόσταση προκαλεί αναπόφευκτα λάθη κατά τον προγραμματισμό της παραγωγής και ως εκ τούτου περιττή σπατάλη προκατανάλωσης από την κατασκευή.

Αποστολή και διανομή ενδυμάτων στον παγκόσμιο Βορρά:Το τελευταίο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού μόδας είναι η αποστολή και διανομή ενδυμάτων. Τα τελικά ενδύματα αποστέλλονται σε μεγάλες ποσότητες στα κεντρικά κέντρα λιανικής διανομής, ακολουθούμενα από μικρότερους λιανοπωλητές όπου αγοράζονται ρούχα. Αυτά τα κέντρα βρίσκονται συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τα σκάφη εμπορευματοκιβωτίων ή, συχνότερα, τα αεροπορικά φορτία αναλαμβάνουν τη μεταφορά ενδυμάτων. Αν και ταχύτερο, το αεροπορικό φορτίο έχει πιο σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Υπολογίζεται ότι η μετακίνηση μόνο του 1 τοις εκατό της μεταφοράς ενδυμάτων από πλοίο σε αεροπορικό φορτίο ισοδυναμεί με αύξηση 35% στις εκπομπές άνθρακα.

 

«Νέα σεζόν, νέα στυλ, αγοράστε περισσότερα, αγοράστε φθηνά, προχωρήστε, πετάξτε: η βιομηχανία της γρήγορης μόδας τροφοδοτεί την τριπλή πλανητική κρίση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη»

Με τον όρο τριπλή πλανητική κρίση, αναφερόμαστε στα τρία πιο σημαντικά και αλληλένδετα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης: κλιματική αλλαγή, ρύπανση και απώλεια βιοποικιλότητας.

 

Η σκοτεινή πλευρά της γρήγορης μόδας

Η οικονομική προσιτότητα, η γρήγορη ανταπόκριση στις τάσεις και η προσβασιμότητα είναι χαρακτηριστικά που προσελκύουν εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο στο Fast Fashion. Ωστόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την πραγματική φύση της Fast Fashion, η οποία, στην πραγματικότητα, προκαλεί σημαντική περιβαλλοντική βλάβη. Η εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, οι σοβαρές ηθικές ανησυχίες, η καλλιέργεια της παραγωγής απορριμμάτων και η ενθάρρυνση της νοοτροπίας των καταναλωτών, τα ζητήματα ποιότητας και η έλλειψη διαφάνειας είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά μειονεκτήματα που συνδέονται με το μοντέλο της Fast Fashion (Hayes 2022). Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, εστιάζουμε στην επίδραση της Fast Fashion στο περιβάλλον.

 

 

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γρήγορης μόδας

Η Fast Fashion χαρακτηρίζεται από την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ρούχων με γρήγορους ρυθμούς, συχνά χρησιμοποιώντας φθηνά υλικά και τεχνικές κατασκευής. Αυτό οδηγεί σε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σημαντικών κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, της υπερβολικής χρήσης νερού και της ρύπανσης. Η παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας και μόδας οδήγησε σε άνιση κατανομή αυτών των περιβαλλοντικών συνεπειών από τις αναπτυσσόμενες χώρες –όπου πραγματοποιείται η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων– στις ανεπτυγμένες χώρες του Παγκόσμιου Βορρά – οι οποίες ουσιαστικά καταναλώνουν τα προϊόντα (Niinimaki et al. 2020).

 

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της Fast fashion συνοψίζονται σε τρεις κατηγορίες: τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού και ενέργειας, την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και την επιβλαβή χρήση χημικών. Κάθε στάδιο της αλυσίδας fast fashion - από την καλλιέργεια βαμβακιού μέχρι τη βαφή και το φινίρισμα υφασμάτων - απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Το 3% του παγκόσμιου νερού άρδευσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, που μεταφράζεται σε 44 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως για άρδευση. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, η βιομηχανία της γρήγορης μόδας είναι υπεύθυνη για το 20% των παγκόσμιων λυμάτων, ενώ η βαφή υφασμάτων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής των υδάτων παγκοσμίως. Δεδομένης της αυξανόμενης λειψυδρίας παγκοσμίως, το τρέχον μοντέλο γρήγορης μόδας επιδεινώνει το πρόβλημα.

Όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, υπολογίζεται ότι η βιομηχανία γρήγορης μόδας απελευθερώνει 1,2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών, περισσότερο από τη συνδυασμένη αεροπορία και ναυτιλία. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες παγκοσμίως προειδοποιούν ότι έως το 2030, οι συνολικές εκπομπές θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 50% (Whalen 2022). Οι υψηλές εκπομπές CO2 συνδέονται με την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τη χρήση των καταναλωτών και τις αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων. Ο τύπος των ινών, καθώς και η μέθοδος παραγωγής, επηρεάζουν την έκταση των εκπομπών άνθρακα. Για παράδειγμα, οι φυσικές ίνες έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις συνθετικές ίνες(Niinimaki et al.2020).

 

Επιπλέον, περισσότερες από 15 χιλιάδες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών, τα αγροχημικά εκπλένονται στο έδαφος, προκαλώντας μείωση της βιοποικιλότητας και της γονιμότητας του εδάφους και διακόπτοντας τις βιολογικές διεργασίες και καταστρέφοντας μικροοργανισμούς, φυτά και έντομα. Το γεγονός ότι περίπου το 80 τοις εκατό των τελικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που καταναλώνονται στην ΕΕ κατασκευάζονται εκτός της ΕΕ καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της συνολικής χρήσης χημικών (Niinimaki et al.2020).

 

 

Αργή Μόδα  

 

Τι καθορίζεται ως αργή μόδα; Σε αυτή την ενότητα, στόχος μας είναι να απομυθοποιήσουμε αυτόν τον όρο και να αποσαφηνίσουμε τη σημασία της επιβράδυνσης της βιομηχανίας της μόδας, διασφαλίζοντας μια πιο φιλική προς το περιβάλλον κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές.

 

Ο όρος "Slow Fashion" επινοήθηκε για πρώτη φορά από την Kate Fletcher, συγγραφέα και ακτιβίστρια σχεδιασμού. Ορίζει την αργή μόδα ως «που βασίζεται στην ποιότητα και όχι στον χρόνο, ενθαρρύνει την πιο αργή παραγωγή, συνδυάζει τη βιωσιμότητα με την ηθική και καλεί τους καταναλωτές να επενδύσουν σε καλοφτιαγμένα και ανθεκτικά ρούχα». Με απλά λόγια, η αργή μόδα είναι το αντίθετο της γρήγορης μόδας. Η αργή μόδα συνεπάγεται μια συνειδητοποίηση και προσέγγιση στη μόδα που εξετάζει προσεκτικά τις διαδικασίες και τους πόρους που απαιτούνται για την κατασκευή ρούχων. Αντιπροσωπεύει την αγορά ενδυμάτων καλύτερης ποιότητας που θα διαρκέσουν περισσότερο και εκτιμά τη δίκαιη μεταχείριση των ανθρώπων, των ζώων και του πλανήτη στην πορεία.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μάρτυρας μιας αυξανόμενης αποδοχής της αργής μόδας, με γνώμονα τις απαιτήσεις των καταναλωτών για υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και ηθικής. Η έρευνα δείχνει ότι το 19% των κορυφαίων αναζητήσεων που σχετίζονται με τη γρήγορη μόδα επικεντρώνονται πλέον σε περιβαλλοντικές ανησυχίες, ηθική και βιωσιμότητα. Με αυξημένη ευαισθητοποίηση και αυξανόμενη δημοτικότητα, η υιοθέτηση αυτής της πιο σκόπιμης προσέγγισης στη μόδα υπόσχεται οφέλη για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.

Το Slow Fashion μας προτρέπει να σταματήσουμε και να αξιολογήσουμε εάν χρειαζόμαστε πραγματικά κάτι νέο, ενθαρρύνοντάς μας να εξερευνήσουμε την υπάρχουσα γκαρνταρόμπα μας για αντικείμενα που παραβλέπονται και μπορεί να απαιτούν μόνο μικρές επισκευές. Η αργή μόδα μας προτρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία να αντιμετωπίζουμε τα ρούχα ως είδη μιας χρήσης. Αντίθετα, ενθαρρύνει τις προσπάθειες επισκευής, ανακύκλωσης, παράδοσης ή υπεύθυνης απόρριψης των ενδυμάτων όταν δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους. Το ήθος της αργής μόδας υποστηρίζει την αγορά λιγότερων ενδυμάτων, λιγότερο συχνά, και προωθεί την προτίμηση για μεταχειρισμένες επιλογές όταν είναι δυνατόν. Αντί να αγοράσουν ένα πλήθος φθηνών μπλούζες από πολυεστέρα που είναι επιρρεπείς στο ξετύλιγμα μετά από μερικές φθορά, οι ευσυνείδητοι καταναλωτές επιλέγουν κομμάτια υψηλότερης ποιότητας. Αυτά τα ενδύματα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας πιο βιώσιμες διαδικασίες και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, επιδεικνύοντας την τέχνη της παραγωγής ρούχων και τιμώντας τις δεξιότητες των τεχνιτών.

Μερικά χαρακτηριστικά της αργής μόδας είναι:

  • Χρήση ενδυμάτων από υψηλής ποιότητας υλικά χαμηλότερης πρόσκρουσης (λινό για παράδειγμα)
  • Τα ρούχα είναι περισσότερο διαχρονικά παρά μοντέρνα
  • Ενδύματα που παράγονται, παράγονται και πωλούνται τοπικά

 

Το Slow Fashion προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Η Slow Fashion δίνει έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές, μειώνοντας έτσι το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας της μόδας. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, τις ηθικές διαδικασίες παραγωγής και την εστίαση στη μακροζωία, η οποία συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και της ρύπανσης.
  • Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών με αργό τρόπο, όπως η χρήση μη τοξικών βαφών και χημικών ουσιών, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της ρύπανσης του νερού. Αποφεύγοντας τις επιβλαβείς ουσίες, η αργή μόδα μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις των οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων.
  • Η τοπική και μικρής κλίμακας παραγωγή έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα παγκοσμιοποιημένα δίκτυα παραγωγής και μεταφορών που συνδέονται με τη γρήγορη μόδα.
  • Το Slow Fashion ενθαρρύνει την ανακύκλωση και την ανακύκλωση ειδών ένδυσης. Αυτό προάγει μια κυκλική οικονομία όπου τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται ή επαναχρησιμοποιούνται, μειώνοντας τη ζήτηση για νέες πρώτες ύλες και μειώνοντας τα απόβλητα.
  • Η αργή μόδα συχνά περιλαμβάνει τη χρήση πρακτικών βιολογικής και βιώσιμης γεωργίας για υλικά όπως το βαμβάκι. Αυτές οι πρακτικές είναι λιγότερο επιβλαβείς για τα οικοσυστήματα, προάγοντας τη βιοποικιλότητα και ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στο έδαφος και την άγρια ​​ζωή.
  • Ορισμένες επωνυμίες Slow Fashion δίνουν προτεραιότητα σε πρακτικές χωρίς σκληρότητα και ηθική όταν πρόκειται για τη χρήση υλικών που προέρχονται από ζώα, διασφαλίζοντας την ευημερία των ζώων στη διαδικασία παραγωγής.
  • Το κίνημα Slow Fashion ενθαρρύνει την καινοτομία σε βιώσιμες τεχνολογίες και υλικά, προωθώντας την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών στη βιομηχανία της μόδας.

 

Ποια είναι η απάντηση στο υπερκαταναλωτικό μοντέλο της γρήγορης μόδας και τις συνέπειές του;

 

Τα άτομα πρέπει να καλλιεργήσουν διάφορες πράσινες δεξιότητες για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της γρήγορης μόδας. Αυτές οι πράσινες δεξιότητες επικεντρώνονται στη μείωση της κατανάλωσης, στην προώθηση της βιωσιμότητας και στην υποστήριξη ηθικών πρακτικών στη βιομηχανία της μόδας.

Ακολουθούν ορισμένες βασικές πράσινες δεξιότητες που μπορούν να αναπτύξουν τα άτομα και να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους:

 

 

  • Γνώση βιώσιμης μόδας:Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι κρίσιμος για την εναλλαγή της τρέχουσας γρήγορης μόδας τάση υπερκατανάλωσης. Επιτρέποντας στα άτομα να κατανοήσουν τη σημασία της επιλογής βιώσιμων υλικών, ηθικών πρακτικών παραγωγής, αγοράς τοποθεσίαςalκαι η σημασία της μείωσης των απορριμμάτων στη βιομηχανία της μόδας πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  • Επισκευή και ανακύκλωση ενδυμάτων:Η εκμάθηση πώς να επισκευάζετε κατεστραμμένα ρούχα μέσω βασικών τεχνικών ραψίματος και επιδιόρθωσης και ανακύκλωσης παλαιών ενδυμάτων σε νέα και δημιουργικά κομμάτια είναι απαραίτητη, καθώς παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους και μειώνουμε τη σπατάλη.
  • Εξοικονόμηση νερού και ενέργειας:Το πλύσιμο των ρούχων σε κρύο περιβάλλον, η αποφυγή υπερβολικού πλυσίματος και το στέγνωμα στη γραμμή αντί της χρήσης στεγνωτηρίου είναι καλές πρακτικές για τη μείωση της χρήσης νερού και ενέργειας κατά το πλύσιμο των ρούχων.
  • Κοινή χρήση και ανταλλαγή ρούχων:Η κοινή χρήση ρούχων με φίλους, οικογένεια ή τοπικές κοινότητες είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να ανανεώνουμε τις γκαρνταρόμπες μας χωρίς να αγοράζουμε νέα αντικείμενα!
  • Υποστήριξη βιώσιμων εμπορικών σημάτων:Βρείτε και υποστηρίξτε επωνυμίες πουδίνουν προτεραιότηταβιωσιμότητα και ακολουθήστε τις ηθικές πρακτικές. Πιστοποιήσεις όπως το Fair Trade, το Global Organic Textile Standard (GOTS) και το Bluesign είναι δείκτες φιλικής προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνης παραγωγής.
  • Προσδιορίστε και υποστηρίξτε κοντινές επιχειρήσεις:Χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες ειδικευμένων επαγγελματιών - ντόπια μοδίστρα ή ράφτη για να χειριστείτε τις επισκευές ρούχων - διασφαλίζοντας όχι μόνο ποιοτική χειροτεχνία αλλά και ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και της οικονομικής ανθεκτικότητας. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο υποστηρίζει τους ντόπιους τεχνίτες, αλλά και ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, δημιουργώντας μια κατάσταση win-win τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την τοπική και πράσινη οικονομία.
  • Φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα πλυντηρίου:Επιλέξτε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα πλυντηρίου αντί για μαλακτικά υφασμάτων με επιβλαβείς χημικές ουσίες που συχνά μολύνουν τις πηγές νερού.
  • Ευαισθητοποίηση και Συνηγορία:Υποστηρίξτε και διαδώστε την ευαισθητοποίηση για βιώσιμες πρακτικές ψηφιακά – μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σωματικά – μέσω προσωπικών συζητήσεων και συζητήσεων.
  • Βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να αφήσετε τα χρησιμοποιημένα και παλιά υφάσματα για ανακύκλωση:Πολλές κοινότητες παρέχουν σημεία απόρριψης ή συλλογήςκέντρα ειδικά σχεδιασμένα για την ανακύκλωση υφασμάτων. Αξιοποιώντας αυτές τις εγκαταστάσεις, συμβάλλετε στη μείωση των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ και βοηθάτε στη δημιουργία μιας πιο κυκλικής οικονομίας. Η ανακύκλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων όχι μόνο εξοικονομεί πολύτιμους πόρους αλλά και ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνδέονται με την παραγωγή νέων υφασμάτων.
  • ΥποστήριξηΗ αργή μόδα ως αντίβαρο στη γρήγορη μόδα:Η αργή μόδα αγκαλιάζει την ιδέα της συνειδητής κατανάλωσης, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να προσέχουν περισσότερο τις επιλογές ενδυμάτων τους, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τον περιβαλλοντικό αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο των αγορών τους.

 

 

Δράση μέσα στην κοινότητα

Πέρα από την ανάληψη δράσης σε ατομικό επίπεδο, η ενεργοποίηση σε κοινοτικό επίπεδο ενάντια στο μοντέλο της γρήγορης μόδας - το οποίο έχει αποδειχθεί μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα - μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευαισθητοποίηση και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Αλλά ποια βήματα μπορεί να κάνει κάποιος σε επίπεδο κοινότητας για να ξεκινήσει;

 

  • Συνεργαστείτε με κοινοτικούς οργανισμούς: Ενώστε τις προσπάθειες με τοπικούς οργανισμούς περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και ενισχύστε το μήνυμα υπέρ ενός βιώσιμου μοντέλου μόδας.
  • Διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων: Ενισχύστε την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με βιώσιμες επιλογές μόδας φιλοξενώντας εργαστήρια, σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Προσπαθήστε να εστιάσετε στα οφέλη της υποστήριξης ηθικών και φιλικών προς το περιβάλλον επωνυμιών.
  • Δημιουργήστε καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των πλατφορμών κοινωνικών μέσων όπως το Instagram και το Facebook για να διαδώσετε το μήνυμα σχετικά με τη βιώσιμη μόδα και τα οφέλη της. Μοιραστείτε πληροφορίες και συμβουλές και επηρεάστε άλλους να κάνουν σοφές επιλογές μόδας.
  • Συνεργαστείτε με influencers και bloggers: Επικοινωνήστε και συνεργαστείτε με τοπικούς influencers, bloggers και λάτρεις της μόδας για να προωθήσετε τη βιωσιμότητα στη μόδα και να αυξήσετε τον αντίκτυπο των προσπαθειών σας.
  • Συμμετέχετε τοπικά σε παγκόσμια κινήματα: Υποστηρίξτε παγκόσμιες εκστρατείες που σχετίζονται με το περιβάλλον συμμετέχοντας ή ξεκινώντας τοπικές εκδηλώσεις. Η Εβδομάδα της Επανάστασης της Μόδας είναι μία από αυτές τις καμπάνιες που υποστηρίζουν τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στη βιομηχανία της μόδας.

Θυμηθείτε, η αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο ξεκινά από το ατομικό. Με άλλα λόγια, δώστε το παράδειγμα! Κάντε βιώσιμες επιλογές μόδας στην καθημερινότητά σας και αναδείξτε πώς μπορούν να είναι πρακτικές και ταυτόχρονα κομψές. Συζητήστε τις βιώσιμες αποφάσεις σας με τους φίλους, την οικογένεια και τον ευρύτερο κοινωνικό σας κύκλο και εμπνεύστε τους να ακολουθήσουν τα βήματά σας.

Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση αυτών των πράσινων δεξιοτήτων και δράσεων, ατομικά αλλά και συλλογικά, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της γρήγορης μόδας στο περιβάλλον και να προωθήσει μια πιο βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον και ηθική προσέγγιση στην κατανάλωση ρούχων.

 

Το ήξερες?

Η ΕΕ στοχεύει να ηγηθεί παγκοσμίως σε βιώσιμες και κλωστοϋφαντουργικές αλυσίδες αξίας, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα εργασίας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Επιπλέον, στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η αξία των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα διατηρηθεί στην οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η στρατηγική για τα αειφόρα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο και όραμα για τη μετάβαση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας. Έως το 2030, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που εισάγονται στην αγορά της ΕΕ αναμένεται να είναι ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα, να αποτελούνται κυρίως από ανακυκλωμένες ίνες, χωρίς επικίνδυνες ουσίες και να κατασκευάζονται με δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα και περιβαλλοντικούς λόγους.

 

 

Δοκιμάστε αυτό το κουίζ για να δείτε πόσα ξέρετε για τη Γρήγορη Μόδα εναντίον της Αργής Μόδας!

Βιβλιογραφία:

  • Bailey, K., Basu, A., & Sharma, S. (2022). The Environmental Impacts of Fast Fashion on Water Quality: A Systematic Review. Water, 14(1073). doi:10.3390/w14071073
  • Hayes, A. (2022, 9 16). Fast Fashion Explained and How It Impacts Retail Manufacturing. Retrieved 2023 from Investopedia: https://www.investopedia.com/terms/f/fast-fashion.asp
  • MAITI, R. (2023, May 21). Fast Fashion and Its Environmental Impact. From EARTH.ORG: https://earth.org/fast-fashions-detrimental-effect-on-the-environment/
  • Mc-Fall-Johnsen, M. (2019, October 21). The fashion industry emits more carbon than international flights and maritime shipping combined. Here are the biggest ways it impacts the planet. From INSIDER: https://www.businessinsider.com/fast-fashion-environmental-impact-pollution-emissions-waste-water-2019-10
  • Niinimaki, K., Peters, G., Dahlbo, H., Perry, P., Rissanen, T., & Gwilt, A. (2020). The environmental price of fast fashion. Springer Nature Limited, 1, 189-200. doi:10.1038/s43017-020-0039-9
  • Whalen, V. (2022). Fast Fashion and Climate Change 101. From ACE: Action for the Climate Emergency: https://acespace.org/2022/06/17/fast-fashion-101/

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το μιμίδιο που χρησιμοποιήθηκε στην ενημερωτική κάρτα, κάντε κλικ εδώ.