GRÖNT ENTREPRENÖRSKAP

Rotar för vår planet!

Hur grönt entreprenörskap sätter fröet till hållbarhet

Att skydda vår miljö och stoppa klimatförändringarna kräver hjälp från varenda människa på den här planeten. Men även om vi försöker minimera vårt ekologiska fotavtryck i privatlivet så är det företag och verksamheter som måste föregå med gott exempel, eftersom det är de som har störst inflytande och störst påverkan.

Den nya hjälten, som kallas in för att rädda planeten, är grönt entreprenörskap och dess vapen är innovativa idéer och metoder som främjar hållbarhet och stödjer miljön. Men vad gör ett företag grönt? Vad vinner jag på detta entreprenörskap och har det verkligen en inverkan på samhället och på klimatförändringarna?

Det och lite mer information hittar du i det här blogginlägget.

 

Vad är grönt entreprenörskap egentligen?

Enkelt uttryckt innebär grönt entreprenörskap att företag försöker utveckla innovativa idéer och metoder som kan hjälpa miljön och samhället. (Green Entrepreneurship. Definition, Characteristics & Importance, n.d.).

Antingen grundas nya företag eller så omvandlas befintliga företag på ett sådant sätt att de kan ha en miljövänlig inverkan. Dessa företag försöker lösa ekologiska eller sociala problem på ett hållbart och effektivt sätt för att ha en positiv inverkan på den naturliga miljön och ändå vara ekonomiskt lönsamma. Det är viktigt att hitta en balans mellan ekologiska och ekonomiska åtgärder, eftersom många innovativa nystartade företag misslyckas på grund av tillväxt- och vinststrategier (Gregori, p. et al, 2021).

Förverkligandet av dessa idéer är vanligtvis förknippat med en viss risknivå och ändå måste företagets finansiella stabilitet säkerställas. Företag tar ofta bara små steg till en början, men dessa kan ha en enorm inverkan. Ett bra exempel är att gå över från pappersfakturor till digitala fakturor. Det kan verka oansenligt vid första anblicken, men det sparar tonvis med pappersavfall varje år.

Sammanfattningsvis handlar grönt entreprenörskap om att hitta innovativa sätt att växa ett företag samtidigt som vi skyddar vår planet (Green Entrepreneurship. Definition, Characteristics & Importance, n.d.).

Vilka är målen med grönt entreprenörskap?

Gröna företag försöker vara hållbara och ändå göra ekonomisk vinst. De ställer sig därför följande frågor:

1) Vad vill konsumenterna ha?

När du går in i en affär för att köpa något, vad tänker du då på? Produkten, naturligtvis! Men i de flesta fall tänker man inte bara på själva föremålet, utan också på vad det står för och vad det förkroppsligar. Företagen vet också detta, eftersom de har insett att dagens kunder, investerare och anställda inte bara letar efter vilket företag som helst. De vill ha något som går längre än så och som låter dem vara en del av den förändring som behövs för att bevara vår miljö. Det är precis här som grönt entreprenörskap kommer in i bilden. Genom att välja att gå med i den gröna rörelsen kan företagen möta det ständigt växande behovet av företag som inte bara fokuserar på sin ekonomiska vinst, utan också på sin positiva inverkan på planeten. Det är som att få det bästa av två världar: ett blomstrande företag och tillfredsställelsen av att veta att du bidrar till en bättre värld (Snyder, 2023).

2) Hur kan vi stärka den sociala gemenskapen och åstadkomma förändring?

Som redan nämnts ligger kärnan i det gröna entreprenörskapet i de ljusa och kreativa sinnena hos dem som tar sig an klimatkrisens utmaningar. Innovation är det magiska ordet och gröna entreprenörer är framtidens uppfinnare. Deras idéer och satsningar gynnar inte bara planeten, utan bidrar också till att uppfylla behoven i underprivilegierade samhällen. Företag som inser sitt ansvar för planeten och är engagerade i sin moraliska skyldighet istället för pengar är vad som gör grönt entreprenörskap till vad det är. (Mulqueen, 2022).

3) Hur kan vi minimera vårt ekologiska fotavtryck och ändå öka vår effektivitet?

Snabbare, längre, bättre. Konkurrens sover aldrig och konkurrens mellan företag innebär att de alltid letar efter sätt att bli mer effektiva. Genom att använda miljövänliga metoder och tekniker kan företagen inte bara minska sin miljöpåverkan, utan också effektivisera sin verksamhet. Detta innebär att genom att byta till en grön affärsfilosofi är företagen inte bara på rätt spår moraliskt utan sparar också mycket pengar på lång sikt. (Snyder, 2023).

4) Hur kan vi behålla en konkurrensfördel och ändå skydda miljön?

Konkurrensen i näringslivet kan vara stenhård. Företagare vet att de behöver något speciellt för att sticka ut. Det är här gröna produkter och tjänster kommer in i bilden. Gröna entreprenörer är trendsättare som erbjuder produkter som inte bara är miljövänliga, utan också bättre än konventionella alternativ. Kunder attraheras av företag som är engagerade i miljön, och detta ger entreprenörer en konkurrensfördel på marknaden. Så det handlar inte bara om att vara miljömedveten, det handlar också om att vara smart och ligga steget före (Mulqueen, 2022).

5) Hur kan vi bidra till den globala kampen mot klimatförändringarnae?

Det gröna entreprenörskapets triumf sveper över världen. Företagens övergång till gröna metoder handlar inte bara om lokal påverkan, utan också om att ansluta sig till det globala uppdraget att bekämpa klimatförändringarna och bevara naturresurserna för framtida generationer. Företagare inser att deras handlingar i dag kan påverka morgondagens värld. Det handlar inte bara om affärer, utan om att lämna ett bestående arv som alla kan dra nytta av (Rafi, 2021).

Vad kan ett företag göra för att bli grön?

Grönt entreprenörskap är inte bara relevant för start-ups och nya företag, även befintliga företag börjar förändras. Etablerade företag utvecklas genom att integrera hållbarhet, införa miljöteknik och minska sin miljöpåverkan. Nystartade företag, å andra sidan, bygger från grunden och utvecklar innovativa lösningar med miljön i centrum. Kombinationen av att omvandla befintliga företag och skapa helt nya företag leder till positiva förändringar i ekonomin.

För att bli en del av det gröna entreprenörskapet krävs dock ofta att befintliga företag gör vissa förändringar inom sin organisation. Affärsstrategierna måste anpassas till ett miljömedvetet och hållbart sätt att tänka och metoder och förfaranden måste ändras i enlighet med detta.

Följande punkter visar några exempel på hur traditionella företag kan ta ett steg mot grönt entreprenörskap:

 

Miljö-
integration

Miljömässig hållbarhet måste bli en del av företagets filosofi och integreras i dess uppdrag. Företag måste engagera sig för hållbarhet och miljöskydd. En så kallad "green mission statement" är ofta till stor hjälp här, där företag definierar klart begripliga och begripliga hållbarhetsmål (Zujewski, 2022).

Företag inför miljövänliga metoder och omdesignprocesser för att bli effektivare och mindre resurskrävande. Företag kan dock också börja smått genom att till exempel göra kontorsbelysning smartare (10 Ways to Make Your Business More Environmentally Friendly, 2022).

Gröna
metoder

Teknik
adoption

Anta miljövänlig teknik och innovationer för att förbättra effektiviteten och minska utsläppen. Detta kan inkludera byte till förnybara energikällor eller införande av energibesparande teknik.

Se till att leveranskedjan från materialförsörjning till transport och distribution också är miljömässigt hållbar. Detta kan innefatta att arbeta med leverantörer som delar deras gröna värderingar.

Kedjans
hållbarhet

Prodult
Innovation

Utveckla och erbjuda miljövänliga produkter eller tjänster som möter behoven hos miljömedvetna konsumenter. Det kan handla om att använda hållbara material, minska förpackningar eller utveckla produkter med längre livslängd.

Att vara transparent om sitt miljöarbete genom att rapportera om hållbarhetsinitiativ och framsteg. Detta skapar förtroende hos konsumenter och intressenter.

Transparens &
rapportering

Regler och
regelverk

Säkerställa efterlevnad av miljöbestämmelser och proaktivt söka sätt att överträffa dessa standarder.

Men vad har jag med grönt företagande att göra?

Denna fråga är helt berättigad! Hittills har vi bara pratat om att företagen måste förändras och vilken påverkan deras beteende har på planeten. Men vad har det med mig att göra om jag inte är en entreprenör? Som individ kan jag ju ändå inte påverka någonting... eller hur? Men du kan!  

Världen förändras och människor blir alltmer medvetna om hur deras beslut påverkar miljön. Kunderna är villiga att betala för produkter och tjänster som bidrar till att skydda vår planet. Grönt entreprenörskap är ett helt nytt sätt att göra affärer som gynnar alla - entreprenören, kunderna och miljön. (Grönt entreprenörskap. Definition, kännetecken och betydelse, n.d.). Gröna entreprenörer är avgörande för att forma en hållbar framtid. Genom att köpa gröna produkter stöder vi företaget bakom dem, och genom att medvetet välja en miljövänlig eller till och med lokal produkt har vi en verklig inverkan på efterfrågan och följaktligen utbudet av företag.

På lång sikt kan ditt karriärval också ha en betydande inverkan på upprätthållandet av ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande till vår naturliga miljö, trots allt matas ditt arbete in i företagen och är ytterligare en kugge i det hjul som håller den stora bilden igång. Du kan medvetet välja att arbeta för ett grönt företag och hjälpa till att skydda planeten genom ditt arbete.

Hur kan jag bidra?

Nedan förklarar vi hur du kan göra skillnad i kombination med gröna företag.

  • Att bara veta att grönt företagande är bra för klimatet och miljön räcker såklart inte. Dessa företag måste också tjäna pengar för att överleva. Det är här du som slutkonsument kommer in i bilden. När du handlar kan du ta ett medvetet beslut att köpa produkter som är framtagna på ett hållbart och klimatvänligt sätt. Du kan till exempel se till att prioritera lokal och säsongsbetonad mat eller köpa begagnade Välj ett yrke som har en miljövänlig inverkan - det finns många olika områden du kan välja mellan och prova på!
  • Men det är inte bara dina handlingar som är relevanta för att rädda planeten, utan även de som människor runt omkring dig gör. Ta reda på vilka gröna företag som kan tillgodose dina dagliga behov, prova dem och rekommendera dina bästa fynd till dina vänner, familj och arbetskollegor. Många människor vet inte att det finns lokala eller miljövänliga alternativa leverantörer av alla typer av produkter. Genom dina ansträngningar kan du se till att de gröna företagen fortsätter att växa och därmed aktivt bidra till att skapa förändring.
  • Men förutom att ändra ditt konsumentbeteende kan du också göra erbjudandet själv. Tänk på innovativa idéer för att lösa miljöproblem - kanske något litet och enkelt eller något stort och livsförändrande! Kanske lägger du grunden för framtidens nästa gröna företag!

 

Hur kan jag lära mig mer?

De tips och idéer som du har läst hittills är bara toppen av ett isberg. Det finns mycket mer att lära om grönt entreprenörskap och det finns många färdigheter och förmågor som du kan använda för att skydda klimatet och miljön genom ditt konsumentbeteende. Här är några tips på hur du kan gå ännu längre:

  • 1) Undersök vilka gröna företag som finns i din omedelbara närhet, vad de producerar och vad de erbjuder.
  • 2) Ta reda på hur du kan känna igen gröna företag. Uppmärksamhet! Greenwashing är mer närvarande än någonsin!
  • 3) Ta reda på om det finns second hand-butiker eller klädbasarer i ditt närområde. Här kan du alltid hitta en skatt eller två.
  • 4) Om du vill köpa något från ett hållbart företag som verkar väldigt dyrt för dig och du kan få det billigare från ett konventionellt företag, fundera på hur det låga priset uppstod och varför det gröna företaget tar så mycket mer betalt. Fundera sedan själv på om kvaliteten, tillverkningsprocessen och så vidare är värda en något högre investering eller inte.

 

Ofta får man intrycket att oavsett hur noggrant avfallet sorteras, oavsett hur ofta cykeln används i stället för den mysiga bilen, eller oavsett hur sparsamt elen används, så blir alla ansträngningar överflödiga av stora företag. Det som återstår är en känsla av uppgivenhet och maktlöshet, för vad kan man göra mot sådana företag? Men det är just det som är poängen: Ett företag kan bara bli stort och framför allt förbli stort om det kan sälja sina produkter. Om pengar styr världen, då har vi som kunder också makten att förändra världen. Alltså: Använd dina pengar för att gynna planeten.

Testa detta quiz för att se hur mycket du vet om grönt entreprenörskap!

Bibliografi:

 

Om du vill veta mer om memet som används i infokortet, klicka här.