GRÖN MOBILITET

Att navigera på vägen mot en hållbar rörlighet

Sätt fart för vår framtid!

Sedan tidernas begynnelse har människor behövt förflytta sig av olika anledningar, t.ex. för att skaffa mat, upptäcka världen, frakta varor, träffa människor eller motionera. I dagens samhälle är vi beroende av att kunna resa längre sträckor, snabbare och oftare till var och hur människor vill. En stor del av transporterna drivs av fossila bränslen och är beroende av byggandet av långa infrastrukturer, som har orsakat många miljö- och hälsoproblem, som utsläpp av växthusgaser, bullerföroreningar, fragmentering av livsmiljöer eller dödsolyckor på vägarna.

Övergången till en mer hållbar mobilitet är mer angelägen än någonsin och har inletts i Europeiska unionen med ambitiösa mål och omfattande planer fram till 2030. Men vilken typ av transport är mer hållbar? Är det möjligt att resa på ett ekonomiskt sätt som samtidigt ger låga utsläpp? Hur kan jag ta mig till olika platser varje dag på ett bekvämt sätt? Det finns olika lösningar och utmaningar kring denna fråga.

Det här blogginlägget kommer att ge dig några svar, men framför allt få dig att fundera på vilken väg du ska ta mot en grönare mobilitet.

 

Transporthistoria

Utvecklingen av transporter spänner över hela mänsklighetens historia, med början i gång och djuranvändning och senare uppfinningen av hjulet omkring 3500 f.Kr. Båtar och skepp revolutionerade vattentransporterna, medan den industriella revolutionen introducerade ångdrivna tåg och bilar. Bröderna Wrights flygning 1903 markerade början på luftfarten, följt av uppkomsten av kommersiella jetresor.

Transporter har knutit samman människor, kulturer, städer, länder och kontinenter. Det har varit en av de viktigaste pelarna i moderna samhällen och ekonomier, så att producenter kan sälja sina produkter över hela världen och resenärer kan upptäcka nya platser, vilket bidrar till en bättre livskvalitet. Anslutning till transport hjälper till att stimulera ekonomin i avlägsna områden, skapa arbetstillfällen och sprida välstånd.

Ökningen av fossildrivna transporter har å ena sidan gjort världen mindre och resor mer tillgängliga, men å andra sidan har det påverkat vår hälsa och miljön. Under de senaste årtiondena har elektriska och effektiva fordon och rutter utvecklats, vilket lovar en mer hållbar framtid.

 

Olika typer av transporter och deras effekter

Precis som all mänsklig verksamhet påverkar transporterna miljön. Ett sätt att utvärdera denna påverkan är att beräkna utsläppen av växthusgaser (GHG) från transporterna. För att förenkla detta har en skala utvecklats, gram CO2-ekvivalent utsläpp (gCO2-e) (IPCC, 2022). Detta mått gör det möjligt för oss att förstå de genomsnittliga utsläppen från fordon genom att räkna med alla olika växthusgaser som släpps ut och varje gas globala uppvärmningspotential (GWP) (IPCC, 2022).

Till exempel har flygplan de högsta växthusgasutsläppen (160 g CO2 per pkm), men bilar är inte heller så bra (143 g CO2 per pkm), förmodligen för att bilar i genomsnitt körs med 1,6 passagerare ombord, vilket kräver ett större antal resor och bilar som används för samma antal personer (se figur 1).

Figur 1: Gramm CO2-ekvivalenta utsläpp per motoriserat persontransportsätt, mellan 2014-2018 från EES, 2021. pkm = passagerarkilometer; implicit beläggningsgrad: 1,6

 

Nästa gång du funderar på att ta bilen för att ta dig någonstans kanske du kan överväga att ge eller be om skjuts för att göra dina resor mer effektiva och mindre skadliga?

 

Även om koldioxidutsläppen från bussar och turistbussar var högre än från fartyg och båtar (se figur 1), är det inte de enda sätten på vilka dessa transportsätt kan påverka miljön. I det här avsnittet kommer du att kunna lära dig mer om de olika effekterna av varje huvudtransport på vår hälsa och ekosystemen.

Vägtransport

I det livliga landskapet av europeiska resor är vägen den "obestridda kungen", med bilar som klockade in på häpnadsväckande 79,7% av passagerarkilometrarna 2021 (Eurostat, 2023). Miljontals fordon korsar Europas omfattande vägnät och transporterar människor och varor. Men trots ett växande intresse för elfordon drivs de flesta fortfarande med bensin och diesel, vilket leder till luftföroreningar och bidrar till klimatförändringarna (EEA, 2023a). .

Vägtransporter utgör en tung miljöbörda och står för en fjärdedel av Europeiska unionens (EU) utsläpp av växthusgaser, varav hela 77 % härrör från vägfordon år 2020. Vägarna ekar inte bara av motorer utan också av det ofta förbisedda bullret, som drabbar dem som bor nära stora genomfartsleder. När trängseln ökar och vägnäten byggs ut drabbas den biologiska mångfalden, med krympande naturområden och vilda djur som förlorar viktiga migrationsvägar (EEA, 2023a).

Vägtransportutmaningar

I EU skedde en kraftig ökning av elfordon 2022 och en minskning 2021 (jämfört med 2011) från 9,0 % till 7,1 % av användningen av kollektivtrafik som turistbussar, bussar och trådbussar (EEA, 2023; Eurostat, 2023).

 

Något att tänka på:

Att byta från fossilbilar till elbilar är lösningen nummer ett för en grönare vägmobilitet? Läs mer om inverkan av elbilar på följande länkar

Luft transport

Med ett svindlande antal på 820 miljoner passagerare i EU, vilket innebär en anmärkningsvärd ökning på 119,3 % under 2021 (EASA, 2022), har flygtransporter blivit en livlina för europeiska resenärer. Även om flygets lockelse är obestridlig, kommer det till en miljökostnad. Luftfartssektorns årliga bidrag på 2,5 % till de globala koldioxidutsläppen är bara toppen av isberget. Vid sidan av koldioxidutsläppen släpper den ut en mängd föroreningar som inte är koldioxid, t.ex. kväveoxider, partiklar, flyktiga organiska föreningar, svaveldioxid, kolmonoxid och oförbrända kolväten (EASA, 2022).

Dessutom gör motorvrålet att samhällen nära flygplatser kämpar med bullerföroreningar, vilket orsakar stress, sömnstörningar och till och med negativa hälsoeffekter som hjärtsjukdomar. När vi njuter av bekvämligheten med flygresor är det viktigt att vi flyger med medvetenhet och är medvetna om hur vi påverkar vår miljö och samhällena nedanför.

 

Sjöfart och inre vattenvägar

Sjöfarten och de inre vattenvägarna navigerar på de vidsträckta blå "motorvägarna" och framstår som den europeiska handelns okända hjältar, som underlättar svindlande 77 % av den externa handeln och 35 % av handeln mellan EU i värde (EEA, 2023b). Dessa vattenleder är livsnerven i den internationella leveranskedjan och driver den europeiska ekonomin framåt.

Men under vågorna utspelar sig en berättelse om miljöpåverkan. Fartyg förbinder nationer, men står för 13,5 % av alla växthusgasutsläpp från transporter i EU och släpper ut luftföroreningar som svaveldioxid i atmosfären, vilket lämnar ett outplånligt spår på klimatet och EU-medborgarnas välbefinnande (EEA, 2023b). Undervattensbuller från motorer och sonarer samt främmande arter som liftar längs vattenvägarna skapar ytterligare problem för det marina djurlivet.

När vi seglar in i framtiden är det viktigt att staka ut en kurs som balanserar den vattenburna handelns viktiga roll med ett åtagande att bevara våra hav och ekosystem.

 

Järnvägstransporter

Att åka tåg i Europa är inte bara en resa, det är en grön revolution på spåren. Tåg är det mest miljövänliga sättet att resa längre sträckor, med bara 33 g CO2 per passagerarkilometer, en bråkdel av det koldioxidavtryck som flyg eller bilar lämnar efter sig (EEA, 2018). Den verkliga gröna magin ligger i elektrifieringen av järnvägarna, där 60 % av det europeiska järnvägsnätet redan drivs med el (European Alternative Fuels Observatory, n.d.).

Tågen är verkligen hållbara när den el de behöver kommer från förnybar energi, vilket beror på vilket land du bor i eller reser till. Tågens miljöcharm möter ett hinder i biljettpriset, där en nyligen genomförd studie visar att tågbiljetter i genomsnitt är dubbelt så dyra som motsvarande flygbiljetter, vilket avskräcker familjer och resenärer från att byta från flyg till tåg (T&E, n.d.).

Ändå lockar spåren som en väg till en grönare framtid, med potential för ytterligare elektrifiering och ett noggrant övervägande av koldioxidminskningar.

 

Aktiv rörlighet

I Europas pulserande hjärta pågår en revolution - en övergång till aktiv rörlighet, som inte bara är bra för vår hälsa utan också är nyckeln till att uppnå kontinentens långsiktiga hållbarhetsmål. Gång och cykling, särskilt för korta resor i städerna, framstår som superhjältar för rörlighet i städerna och väver en väv av fördelar för både människor och miljö

Denna gröna omställning är dock inte utan utmaningar. Avsaknaden av regler för parkering av delade fordon är ett pussel, och för dem med privata fordon innebär den överhängande risken för stöld ett stänk av osäkerhet. App-baserade system för fordonsdelning är ett bra exempel på bekvämlighet, men väcker också debatt om deras miljöpåverkan. Ta till exempel e-scooter sharing - en trend som, samtidigt som den lockar användare från promenader eller kollektivtrafik, höjer på ögonbrynen med sina dolda miljökostnader. Bakom den miljövänliga framtoningen döljer sig problem med material, tillverkning och de frekventa laddningscyklerna.

 

Något att tänka på:

Är det miljövänligt att ta en e-skoter för att göra små sträckor i staden?

 

Europas plan för en grönare resa

EU:s strategi är en resa mot en hållbar morgondag och innehåller en färdplan med kronologiska milstolpar. Till exempel kommer stadslandskap med en 50-procentig minskning av konventionellt drivna bilar och stadslogistik att främja användningen av aktiv rörlighet senast 2030 (Eurostat, 2020).

När tiden flyger mot 2050 kommer himlen att vara grönare, med ett mål på 40 % användning av hållbara bränslen med låga koldioxidutsläpp inom luftfarten. Fartygen seglar bredvid och lovar att minska EU:s koldioxidutsläpp från bunkerbränslen till sjöss med imponerande 40 %. Järnvägarna blir hjärtat i resandet mellan städerna, med ett mål om en majoritetsandel av passagerarna, medan godstransporter över 300 km växlar upp och lämnar vägarna bakom sig i en 50-procentig övergång. Det handlar inte bara om att vara miljömedveten; den här strategin utlovar säkrare vägar med noll dödsolyckor i mitten av århundradet (Eurostat, 2020).

 

Nedräkningen har börjat - en resa där hållbarhet möter snabbhet och planeten står som slutlig vinnare!

 

Låt oss utforska mer!

Är din stad eller stad förberedd för aktiv mobilitet? 🤔

Vilka strategier har din kommun för att minska kollektivtrafikens påverkan? 🤔

 

Hur kan vi gå mot förändring?

Hur kan vi gå mot förändring
Vi har hittills sett att det finns många sätt att röra sig och resa på, men det ligger i våra händer att välja de som passar oss bäst. Vart vill jag åka? Vilka nät finns tillgängliga i min stad eller mitt land? Vilka transporter har jag råd med? Är de verkligen miljövänliga?

Allt detta är frågor du kan ställa dig när du planerar en resa eller en mindre  Här ger vi dig några idéer som du kan fundera över.

 

För korta avstånd

👉 Välj aktiva transportsätt, som att cykla eller gå, även i kombination med kollektivtrafik;

👉 Gör plogging regelbundet, den senaste trenden som låter dig ta hand om ditt välbefinnande genom att motionera, samt planetens hälsa genom att plocka upp skräp från gatorna och skicka det till återvinning;;

För medeldistanser

👉 Bussar, bussar och tåg är ofta det mest hållbara och ekonomiska alternativet, även om de inte alltid är tillgängliga överallt;

👉 Överväg bildelning med kollegor eller till och med främlingar på jobbet (kanske kommer du att få nya vänner!);

För medellånga avstånd

👉 En övergång från flyg till tåg är det bästa sättet att minska sitt resefotavtryck på en längre resa. Till exempel är interrails längs europeiska länder ett bra sätt att upptäcka nya platser som inte är alltför mainstream och ha ett äventyr med vänner eller på egen hand på ett ekonomiskt sätt.

👉 För en roadtrip runt om i landet överväg att hyra en elbil..

 

Utveckla gröna färdigheter och kunskaper

I det här inlägget har du fått lära dig hur de olika transportalternativen kan påverka miljön och människors hälsa. All denna information kan hjälpa dig att fatta beslut, men kan också få dig att fundera på vad som är den bästa lösningen för mina dagliga basresor. Det finns inget universellt svar på denna fråga, men det bör inte hindra dig från att försöka göra bättre val varje dag för att minska ditt resefotavtryck. Samtidigt kan du utveckla fler färdigheter och lära dig mer om t.ex:

  • Cykla och underhålla en cykel
  • Delta i lokala rörelser för hållbar mobilitet
  • Marknadsföring av cykelturer i grönområden vid sociala sammankomster
  • Lära sig att organisera och planera resor på ett hållbart och ekonomiskt sät.

 

 

Testa detta quiz för att se hur mycket du vet om Grön Mobilitet!

Bibliografi:

 

Om du vill veta mer om memet som används i infokortet, klicka här.